dimecres, 24 de febrer del 2010

Estudiar, treballar o fer voluntariat, fora de casa



Les opcions per viatjar, especialment en el marc de la Unió Europea creixen any rere any. D’entre els recursos a l’abast, aquí us oferim algunes pistes per que us animeu a buscar eines per estudiar, treballar o col·laborar en tasques de voluntariat en diferents països d’arreu i viure un reguitzell de noves –i potser inoblidables- experiències.



En l’àmbit d’estudis universitaris, si hom vol estudiar o fer pràctiques a l'estranger, pot optar a diversos tipus de beca. Les més conegudes i accessibles són les beques Leonardo da Vinci i les Erasmus. Les primeres formen part d’un programa creat per la UE per promoure l’espai europeu en matèria d’educació i formació professional. Permeten als titulats universitaris recents gaudir d’estades en pràctiques, en empreses i organismes europeus, aproximadament durant 24 setmanes.
Les Erasmus, en canvi, són part del programa Socrates, un conjunt de mesures destinades a fomentar la mobilitat i l’intercanvi d’estudiants i professors. En els cas dels estudiants, per optar a les beques, cal ser ciutadà de la UE, estar cursant una carrera universitària i haver superat el primer any de formació. La durada és d’entre tres i sis mesos.



Treball a l'estranger
Com sabeu, els ciutadans de la Comunitat Europea tenen dret a treballar en qualsevol dels països membres, amb els mateixos drets i condicions que els ciutadans del país on es vol treballar. Per buscar feina des de l'Estat espanyol existeix l’anomenada Xarxa Eures (European Employment Services), una oficina de treball, integrada per tots els serveis públics d’ocupació dels països de l’espai econòmic europeu. A Catalunya, el Departament de Treball gestiona les demandes. Per inscriure’s cal validar un currículum vitae avalat per la UE, que permet presentar-se a les ofertes de feina disponibles.



El Servei de Voluntariat Europeu

En el terreny de les tasques de voluntariat, existeix el Servei de Voluntariat Europeu (SVE), un programa d’actuació que permet a un jove exercir activitats de voluntariat en altre país durant un període de 6 a 12 mesos. Aquestes tasques es desenvolupen habitualment en l'àmbit del medi ambient, les arts i la cultura, l'animació, els esports i les activitats d'esbarjo. El SVE vol proposar als joves una experiència informal d'aprenentatge intercultural. Cel tenir entre 18 i 30 anys, i la subvenció cobreix viatge, formació, allotjament, manutenció i alguns diners de butxaca.


Més info a www.jove.cat